Giver dine halsmuskler dig snurren i armen?

I mange tilfælde stammer snurren i armen og/eller hånden fra området omkring halsen. Nedsat tolerance for at bruge hånden og underarmen følger også tit med, samt en tendens til at blive varm, øm og måske hævet. I denne blog gennemgår jeg, hvad sammenhængen kan være mellem din hals og dine symptomer i armen. I bunden har jeg filmet Line, som havde præcis disse problemer.

Hvad betyder det, når man mærker snurren i armen?

Snurren er et klassisk eksempel på, at man har en form for nerveirritation. Hvis det kemiske miljø omkring en nerve er uhensigtsmæssigt, så følger symptomet snurren typisk. Det kan også ofte give en brændende fornemmelse.

Hvis en nerve bliver komprimeret i længere tid af eksempelvis en muskel, så vil blodforsyningen til den nerve blive forringet fra afklemningsområdet og til slutningen af nerven. En nerve kan også blive irriteret, hvis der er meget inflammation og hævelse i området. Dette har mange oplevet omkring håndleddet i relation til brug af computer, telefon eller Ipad.

… bare lad være.

Nerverne til musklerne i arm og hånd kommer fra nakken

Dine muskler skal have et elektrisk signal fra dine nerver for at fungere. Nerverne til din arm og hånd kommer hele vejen fra nakken, hvor disse udspringer. I deres forløb på vej til fingrene er der tre steder omkring hals og bryst, hvor disse nerver nemt kan blive irriterede, hvis musklerne her ikke spænder og slapper af som de optimalt set burde.

Samlingen af nerver i hals/bryst regionen kaldes “brachial plexus”.

Første område hvor der kan opstå nerveirritation:

Området her kaldes “scalenerporten“, og er et område hvor nerverne passerer igennem to muskler kaldet scalenius. Hvis disse muskler ikke fungerer optimalt, så kan det føre til symptomer som snurren i armen hele vejen fra nakken. Interessant nok kan disse muskler blive påvirket af ligamenter fra bækkenet. Af denne årsag stammer din snurren i armen måske oprindeligt fra dengang du faldt på numsen.

Scalenerporten er det første mulige irritationsområde for dine nerver.

Andet område hvor der kan opstå nerveirritation:

Efter at have passeret scalenerporten, bevæger nerverne til din arm sig under kravebenet og over det første ribben. Her sidder en meget lille muskel kaldet “subclavius”, som på trods af sin lille størrelse kan skabe meget ballade. Subclavius-musklen sidder som sagt mellem første ribben og kravebenet, og hvis denne ikke slapper ordenligt af, så formindsker den området mellem disse to strukturer, hvilket kan føre til nerveirritation og senere snurren i armen.

Muskelspasme af subclaviusmusklen kan formindske området mellem kraveben og første ribben.

Trejde område hvor der kan opstå nerveirritation:

Det tredje område omkring hals- og brystregion hvor der kan opstå nerveirritation, som ofte fører til symptomer såsom snurren i armen, er i relation til den lille brystmuskel kaldet “pectoralis minor“. Den bliver ofte dysfunktionel efter traume til skulderen, eller ved langvarigt dårligt vejrtrækningsmønster.

Denne muskel sidder fra et knoglefremspring på forsiden af dit skulderblad til tre af de øvre ribben. På vej til arm og hånd løber nerverne under denne muskel, og de kan derfor blive generet, hvis denne muskel ikke spænder og slapper af, som den optimalt set burde. Denne muskel bliver sat på stræk, hvis du tager armen ud til siden og bagud. Øger sådan en stilling dit symptom, er dette område et godt bud at starte med.

Passagen under “pectoralis minor” er et klassisk sted for nerveirritation.

Hvad kan du selv gøre?

Den vigtigste selvhjælp til disse problemer er efter min mening, at optimere din vejrtrækning. Dette skyldes, at alle disse muskler er muskler der hjælper os til at trække vejret hurtigere og kraftigere i stressede situationer. Rigtig mange mennesker trækker desværre vejret med disse muskler hele tiden.

Stop med at trække vejret gennem munden (hverken ud eller ind). Øv dig i at slappe af i nakke og hals, lad armene være tunge, og træk vejret stille og roligt ned i maven. Undgå at træk vejret med din brystkasse, det er slet ikke nødvendigt i dagligdagen.

Læs trin 8 i min 10-trins-guide til et bedre liv for en uddybende forklaring omkring vejrtrækning.

Kan du ikke selv afhjælpe dine symptomer så bestil en tid, og lad os teste disse muskler, samt finde ud af hvorfor de gør, som de gør.

Casestudie:

Lines problemer stammede primært fra hendes arvæv i hals og lænd efter tidligere operationer. Det kan du læse meget mere om her:

4 Replies to “Giver dine halsmuskler dig snurren i armen?”

  1. Jeg har et stort problem med snurren og kraftige smerter i mine fingre, mest på højre arm. Jeg kan ikke sove mere end et par timer af gangen, da smerterne kommer når jeg slapper af. Det lyder meget som det ovenstående, men der må da være andre ting end vejrtræksøvelser man kan gøre?
    Jeg vil meget gerne have bestilt en tid snarest

      1. Hej,
        Jeg har i et stykke tid haft en brændende, sviende fornemmelse i lige netop det område du beskriver som område 2. Det er der ikke hele tiden, men kommer lidt i bølger i løbet af dagen. Nogle dage er der intet og andre dage er der en del. Tror du at det kan være en nerveirritation som følge af spændinger? Mvh. Birgitte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *