Frossen skulder – mindre frossen på kun 2 uger!

Denne blog tager direkte udgangspunkt i en case fra klinikken. Casen hedder Helle som i slut 40års-alderen fik diagnosticeret en venstresidig ægte frossen skulder eller “adhesive capsulitis” på Gildhøj privathospital. Helle kom til mig 2 uger efter den meget smertefulde inflammatoriske fase var overstået.

Ved hjælp af behandlingsmetoden P-DTR formåede vi at skabe denne forbedring på kun 2 uger og 3 behandlinger (se videoerne nedenunder). Behandlingerne gør ikke ondt og involverer ikke træning (andet end normal bevægelse derhjemme).

Helle havde en emotionel komponent fra en meget stresset periode noget tid inden, som påvirkede muskelspændingen omkring hendes skulder. Derudover havde hun en masse oversensitive nociceptorer (frie nervefibre) omkring nakke og skulder (det glemte jeg at nævne i videoen), samt en masse oversensitive “golgi tendon organs” (senetener på dansk), som også påvirkede hendes skuldermuskulatur.

Video før behandling og efter 2 uger og 3 behandlinger:

Hvad er en frossen skulder?

Der er ingen grund til at opfinde den dybe tallerken flere gange så…

  • Frossen skulder (kapsulit) er en tilstand, hvor man udvikler stivhed omkring skulderleddet som følge af reaktion og skrumpning af ledkapsel
  • Tilstanden kan være udløst af et fald eller blot udvikles uden sikker årsag.
  • Man kan få betydelige smerter og senere stærkt nedsat bevægelighed i skulderen.
  • Behandles med medicin, fysioterapi, kortisonindsprøjtninger eller operation.
  • Forløbet er typisk langvarigt.”

Hvordan er langtidsudsigterne?

“Smerterne varer som regel 3-8 måneder. Derefter aftager smerten, men stivheden er lige udtalt de næste 4-6 mdr. De sidste 1-3 mdr. er præget af udtalt stivhed, men ikke smerter. Total varighed er altså typisk fra 8 mdr. til 18 mdr., men i nogle tilfælde betydeligt længere.

Behandlingen med kortisonsprøjter lindrer smerterne betydeligt, men det ser ikke ud til at forkorte sygdomsperioden. Artroskopisk kapselløsning ser imidlertid ud til at forkorte sygdomsforløbet.”

Citeret fra sundhed.dk. Læs mere her.

Hvorfor en hel blog om dette?

Fordi at som speciallæge Torben skriver i ovenstående, så er stivheden der følger en ægte frossen skulder (kapsulit) under normale omstændigheder utrolig lang tid om at ændre sig – også på trods af alverdens konservativ behandling. De tilfælde jeg selv har set tidligere i min karriere har snildt varet over et år, og ofte med efterfølgende vedblivende nedsat bevægelighed.

Ved en ægte frossen skulder sker der fysiologiske ændringer i bindevævet omkring skulderkapslen, men dette case-eksempel viser tydeligt, at det som de fleste andre ting også er en form for beskyttelse fra hjernen, baseret på den samlede mængde sensoriske information den får fra kroppen og skulderen. Du kan læse mere om hvordan din egen hjerne holder dig tilbage for at beskytte dig her:

Du kan godt, men giver din hjerne dig lov?

Døjer du med en frossen skulder, så skriv endelig til mig og lad os se, om vi kan forkorte forløbet betydeligt ligesom med Helle.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *